Loading...
 • Voor 23.59 besteld, morgen in huis
 • Gratis achteraf betalen
 • Altijd de beste prijs

  Waar moet je aan denken als je een kitten koopt?

  Katten zijn nog steeds ontzettend populair. Dat blijkt wel uit alle Instagram accounts die gewijd zijn aan deze eigenzinnige beestjes. Niet gek dat veel mensen ook graag een huiskat willen. Het is immers ook zo gezellig zo’n pluizige huisgenoot die ’s avonds lekker spinnend op je schoot kruipt of hilarische sprongen maakt terwijl hij achter een speeltje aanjaagt. Maar waar moet je nou rekening mee houden wanneer je een kitten aanschaft of kat ophaalt? 

   

  Denk er goed over na


  Het klinkt misschien een beetje betuttelend, maar neem maar eens een kijkje in het asiel en dan zul je zien dat je niet de eerste bent die zich heeft verkeken op de aanschaf van een kat als huisdier. Denk daarom, voordat je een kat in huis haalt, goed na wat dit betekent, en of je klaar bent voor die verantwoordelijkheid. Veel katten in Nederland worden wel een jaar of 15 of soms zelfs nog ouder. Je gaat dus een verplichting aan voor een hele lange tijd en moet rekening houden met je huisdier wanneer u op vakantie gaat. Bovendien zitten er kosten verbonden aan het houden van een huisdier; denk aan voedsel, speeltjes, dierenartskosten en verzorging. En wat voor kat wil je precies, haal je hem bij een cattery of een asiel en mag hij naar buiten? Beantwoord voor jezelf eerst deze vragen om teleurstelling en een ongewenst en ongelukkig huisdier te voorkomen.  Laat je kitten vaccineren


  Kittens hebben hun eerste vaccinatie nodig als ze 9 weken oud zijn. Daarna moeten de vaccinaties met regelmaat worden herhaald zodat je kat beschermt blijft tegen o.a. kattenziekte en niesziekte. Daarnaast is het verstandig om je kitten door de dierenarts te laten checken en je goed te laten informeren over ontwormen, voeding en vlooienbestrijding. De dierenarts kan je precies vertellen wat je allemaal moet doen om jouw kat zo gezond mogelijk te houden.

   

  Zorg dat je alle benodigdheden in huis hebt

   

  En kat heeft best wat dingen nodig. Om te eten en drinken heeft hij het juiste voer nodig, bijvoorbeeld speciaal voer voor kittens of juist voor oudere katten, een eet- en drinkbakje. Een kat kan natuurlijk bijna overal slapen, maar het is het fijnste als je alvast een plekje voor hem maakt waar hij rustig kan liggen, in een mandje of op een kussen. Dan heeft je kitten of kat een kattenbak nodig, waar grit in zit, zodat hij zijn behoefte kan doen, en als laatste heeft hij speelgoed en verzorgingsspullen nodig zoals een muis aan een touwtje, een krabpaal en borstel of nagelschaartje. 

   

  Denk na over het afsluiten van een huisdierenverzekering

   

  Vooral wanneer je niet zoveel geld op je rekening hebt staan kan het slim zijn om een verzekering kat af te sluiten bij de aanschaf van je nieuwe huisdier. Op die manier blijf je niet ineens met een dikke rekening zitten die je niet kunt betalen, maar kun je eventuele onkosten declareren. Voor je een huisdierenverzekering afsluit is het verstandig om je in te lezen in de mogelijkheden. Een huisdierenverzekering vergelijken met die van andere aanbieders kan ook voordelig voor je uitpakken. Wees wel scherp op de kleine lettertjes zodat je goed weet waar je zoal voor verzekerd bent.  Zorg voor een veilige omgeving


  Je wilt niet alleen je kitten of kat maar ook jouw eigen spulletjes en kinderen veilig houden. Zorg daarom voor een rustige introductie van het nieuwe gezinslid aan je kleine kinderen, berg de spulletjes die je absoluut heel wilt houden, zoals je dure suède laarzen, goed op zodat er geen scherpe kattennageltjes in komen te staan. Maar nog belangrijker, zorg ervoor dat jouw kitten of kat een veilige omgeving heeft die hij op zijn gemakje kan ontdekken. Hou ramen en deuren in het begin gesloten zodat hij niet kan vallen of verdwalen.